Diner/ Recepten

Pompoen Tikka Masala

Dit recept van vegetarische pompoen tikka masala zit bomvol smaak. Een heerlijke en gezonde curry vol met groenten.

Als er weer pompoenen in het biologisch groentenpakket zitten dan weet je dat de herfst eraan komt. Gelukkig blijft pompoen favoriet en heb ik nog zoveel recepten met pompoen die ik wil proberen. Dit vegetarische recept van Barry en Vivian van pompoen tikka masala is een goede start van het pompoen seizoen. Een heerlijk verwarmend gerecht wat je met dit weer echt nodig hebt. De garam masala die maakt dat het de typische pompoen tikka masala wordt is heel makkelijk zelf te maken. De garam masala maak je zelf door 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 2 tl kardemonpoeder, 2 tl gemalen kaneel en 2 tl gemalen kruidnagel met elkaar te mengen. In een luchtdicht afgesloten potje blijft het hartstikke lang goed.

Voor het maken van de tikka masala saus heb je een flinke pan met dikke bodem nodig. Zelf ben ik helemaal fan van deze pannen van Le Creuset die ik dan ook vaak voor dit soort gerechten gebruik.

Pompoen Tikka Masala

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 5-6 personen
Voorbereidingstijd: 55 minuten Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 flinke pompoen
  • 6 el olijfolie
  • 2½ tl garam masala (zie tekst boven recept)
  • 400 gr kikkererwten (uit blik, uitgelekt gewicht)
  • 70 gr gember
  • 10 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 8 (Roma) tomaten
  • 180 ml yoghurt
  • zout en peper

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200°C.

2

Verwijder de zaden van de pompoen en snijd de pompoen (met schil eraan) in stukken van ongeveer 2,5 centimeter.

3

Spreid ze uit in een ovenschaal en meng met 2 eetlepels olijfolie, 1½ theelepel garam masala, zout en peper.

4

Rooster de pompoen 30 minuten in de oven.

5

Maak ondertussen de Tikka Masala saus.

6

Snijd de tomaten in grove stukken en zet apart.

7

Schil de gember en snijd in plakjes.

8

Doe de gember, knoflooktenen en pepers in een keukenmachine en pureer tot een pasta.

9

Verhit 4 eetlepels olie in een pan met dikke bodem op middelmatig vuur.

10

Voeg de pasta toe en bak deze, regelmatig roerend, 8 minuten.

11

Voeg de tomatenpuree toe en bak 3 minuten mee, tot de kleur donkerder wordt.

12

Voeg de kaneel, paprikapoeder en de overgebleven 1 theelepel garam masala toe en bak nog 2 minuten mee.

13

Voeg nu de tomatenstukken toe alsmede 360 ml water.

14

Breng op smaak met zout en breng aan de kook.

15

Laat het vervolgens 20 minuten zachtjes pruttelen, zonder deksel op de pan.

16

Laat de saus iets afkoelen en pureer het daarna met behulp van een blender (of anders een staafmixer) tot een zo glad mogelijke saus.

17

Giet de saus terug in de pan en roer de kikkererwten en geroosterde pompoen erdoor.

18

Voeg de yoghurt toe en warm het geheel goed door.

19

Serveer met koriander, rijst en/of naanbrood.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.