Zuurkool kroketjes

19 januari 2021 (Laatst bijgewerkt: 7 december 2022)
Zuurkool kroketjes zijn een heerlijk bijgerecht van aardappel en groenten in één. Krokant van buiten en zacht van binnen.

Zuurkool kroketjes

Zuurkool kroketjes zijn een heerlijk bijgerecht van aardappel en groenten in één. Krokant van buiten en zacht van binnen.

Wil je een origineel bijgerecht en een verrassend aardappel garnituur? Dan zijn deze zuurkool kroketjes perfect. Lekker romig, ietwat zurig en lekker vettig. Een goede combinatie. Het is best even een klus om deze zuurkool kroketjes te maken, maar een groot gedeelte kun je goed voorbereiden. Zo kun je de kroketjes al helemaal opspuiten en snijden en het paneren pas doen als je ze gaat serveren. Bewaar de kroketjes dan afgedekt in de koelkast. Je kunt de zuurkool kroketjes ook heel goed invriezen en op een later moment pas frituren en serveren. Houd dan wel rekening met een langere frituur tijd. Wil je graag grote zuurkool kroketten? Maak ze dan gewoon een stuk dikker en langer. Ook dan moeten ze iets langer in de frituur.

Kroketjes van zuurkool opspuiten

Om te zorgen dat je mooie egaal ronde kroketjes krijgt, kun je de aardappel zuurkool roux het beste met een spuitzak zoals deze en een grote ronde spuitmond zoals deze opspuiten. Zo krijg je gelijkmatige slierten waarvan je met een scherp mes kroketjes kunt snijden.

Verrassende bijgerechten met groenten

Ben je op zoek naar meer verrassende bijgerechten met aardappel of groenten (of allebei)? Probeer dan ook eens deze pompoen en aardappel pommes duchesse of deze gekarameliseerde witlof met gruyere.

Benodigde keukenmaterialen voor zuurkool kroketjes

Spuitzakken en spuitmondjes
Pan met dikke bodem
Dunschiller
Koksmes
Pureestamper
Frituurpan

Zuurkool kroketjes zijn een heerlijk bijgerecht van aardappel en groenten in één. Krokant van buiten en zacht van binnen.

Zuurkool kroketjes

Anna Kaptein
Zuurkool kroketjes zijn een heerlijk bijgerecht van aardappel en groenten in één. Krokant van buiten en zacht van binnen.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 30 kroketjes

Ingrediënten
  

  • 1 stuk ui
  • 140 gram zuurkool met kruiden
  • 175 gram kruimige aardappels
  • 90 gram roomboter
  • 70 gram bloem voor roux
  • 70 ml witte wijn
  • 270 ml koude groentebouillon
  • 100 gram bloem voor paneren
  • 150 gram panko
  • eiwit van 2 eieren

Instructies
 

  • Pel en snipper de ui heel fijn.
  • Zet een pan met dikke bodem en de roomboter op middelhoog vuur.
  • Laat de boter smelten en voeg de gesnipperde ui toe.
  • Laat de ui 5 minuten zachtjes fruiten.
  • Schil ondertussen de aardappel en snijd in kleine stukken. Zet ze in een pan water met een snuf zout op het vuur en kook ze gaar.
  • Voeg daarna de bloem in één keer toe en roer goed door.
  • Laat de roux terwijl je regelmatig roert een paar minuten garen.
  • Voeg daarna de witte wijn beetje bij beetje toe terwijl je blijft roeren. Voeg daarna ook de bouillon al roerend toe, tot je een gladde en gebonden saus hebt.
  • Snijd de zuurkool fijn en voeg toe. Laat de ragout 10 minuten garen op laag vuur terwijl je regelmatig roert.
  • Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met een puree stamper tot puree.
  • Voeg ze na 10 minuten ook toe aan de ragout en roer goed door.
  • Breng zo nodig nog extra op smaak met zout en peper en zet het vuur uit.
  • Vul een spuitzak met grote ronde spuitmond met de ragout.
  • Leg een vel bakpapier op een grote plank.
  • Spuit de ragout in lange dunne stroken op het bakpapier. Dek af met afdekplastic en laat in ongeveer 30 minuten helemaal afkoelen en opstijven.
  • Als de ragout is afgekoeld en is opgestijfd snijd je de lange stroken in gelijke stukken van ongeveer 6 cm per kroketje.
  • Doe het eiwit, de bloem en de panko elk in afzonderlijke bakjes.
  • Paneer alle kroketjes door ze eerst door de bloem, daarna door het eiwit en als laatste door de panko te halen.
  • Verwarm de olie in de frituurpan tot 180 graden.
  • Frituur ongeveer 10 kroketjes per keer. Zorg dat ze niet op elkaar of tegen elkaar aan liggen.
  • Frituur de zuurkool kroketjes 2 a 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en serveer direct.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.