Zoete aardappel pannenkoeken

18 januari 2023 (Laatst bijgewerkt: 21 december 2023)
Maak zoete aardappel pannenkoeken als ontbijt of lunch. Een heerlijk havermout pannenkoeken recept met groenten erin verwerkt.

Zoete aardappel pannenkoeken

Prachtige oranje zoete aardappel pannenkoeken met havermout, kokosmelk en eieren. Een gezond pannenkoeken recept wat ideaal is als ontbijt of lunch.

Deze keer mocht ik tijdens de foodblogswap een recept maken van Sandra van Culi Sandra. Sandra is al sinds haar studententijd graag aan het koken en dit doet ze nu, terwijl ze inmiddels een gezin heeft, nog steeds. Er zij veel verschillende recepten bij haar te vinden, voor elk moment wel wat. Het zijn makkelijke recepten die het liefste gebaseerd zijn op ingrediënten die je nog hebt liggen. Koken uit je voorraadkast en met restjes. Ook zijn er veel verschillende pannenkoeken of pancakes recepten te vinden, waardoor mijn keuze snel was gemaakt. Ik heb een variatie gemaakt op de zoete aardappel pancakes van Sandra, door er zoete aardappel pannenkoeken op basis van havermout van te maken.

Zoete aardappels poffen in schil

Het meeste tijd ben je bij dit recept kwijt aan het wachten op de zoete aardappels die je gaat poffen in de oven. Je kunt zoete aardappels heel goed gewoon poffen in de eigen schil, waardoor je geen aluminiumfolie hoeft te gebruiken. Het poffen van de zoete aardappels kun je ook heel goed één of twee dagen van te voren doen, waardoor je ‘s ochtends alleen nog maar het beslag hoeft te maken en de zoete aardappel pannenkoeken kan gaan bakken. Het beslag voor deze pannenkoeken maak je in een keukenmachine zoals deze, omdat je hierin goed kan mixen en fijnmalen. Dit heb je nodig voor het fijn malen van de zoete aardappels en de havermout en zorgt tegelijkertijd voor ene glad en lobbig beslag.

Pannenkoeken van zoete aardappel en havermout

Door zoete aardappel in je pannenkoeken te verwerken krijg je prachtige oranje pannenkoeken. Een lust voor het oog. Maar naast een mooie kleur is het ook een ideale manier om groenten in je pannenkoeken te verwerken. Dat maakt de pannenkoeken ook een stuk gezonder. Een ideale manier om je kinderen ongemerkt wat extra groenten te laten eten. Deze zoete aardappel pannenkoeken zijn heerlijk als ontbijt, maar ook als lunch of onderdeel van het avondeten. De pannenkoeken zijn namelijk ook in combinatie met hartig erg lekker. Sowieso fan van pannenkoeken? Probeer dan ook eens deze volkoren spelt pancakes. Ook een voedzaam en lekker begin van je dag.

Benodigde keukenmaterialen voor zoet aardappel pannenkoeken pannenkoeken

Ovenschaal
Keukenmachine
Koekenpan
– Middel grote pan

Zoete aardappel pannenkoeken gemaakt van havermout en kokosmelk. Heerlijk als ontbijt of met een hartige vulling te vullen.

Zoete aardappel pannenkoeken

Anna Kaptein
Prachtige oranje zoete aardappel pannenkoeken met havermout, kokosmelk en eieren. Een gezond pannenkoeken recept wat ideaal is als ontbijt of lunch.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Ontbijt
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram zoete aardappels gewassen in schil
  • 150 gram havermout
  • 3 stuks eieren
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de zoete aardappelen in hun schil en droog ze af.
  • Leg de zoete aardappels in een ovenschaal en smeer ze rondom in met een klein beetje olijfolie.
  • Pof de zoete aardappels in hun eigen schil 40 minuten in de oven.
  • Doe ondertussen de overige ingrediënten in de keukenmachine en mix door elkaar. De havermout wordt zo ook fijngemalen tot havermeel.
  • Als de zoete aardappels gepoft zijn laat je ze even afkoelen totdat je de schil kan verwijderen. Deze laat nu heel makkelijk los.
  • Voeg de zoete aardappels zonder schil ook toe aan het pannenkoekenbeslag en mix ook goed door totdat je een glad beslag hebt.
  • Zet een koekenpan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Voeg als de pan goed heet is een soeplepel beslag toe aan de pan.
  • Bak de zoete aardappel pannenkoek tot de bovenkant droog is en draai hem dan om.
  • Bak de zoete aardappel pannenkoek nog ongeveer 1 minuut tot beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn.
  • Herhaal dit tot al het beslag op is en je een flinke stapel zoete aardappel pannenkoeken hebt.
  • Je kunt de pannenkoeken heel goed zonder topping eten omdat ze vrij zoet zijn van zichzelf. Wil je er toch iets op doen serveer ze dan met honing, gemengde noten, agavesiroop of stroop.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Prachtige oranje zoete aardappel pannenkoeken met havermout, kokosmelk en eieren, Een gezond pannenkoeken recept wat ideaal is als ontbijt of lunch.

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Reageer
    Merel
    4 februari 2024 at 02:28

    Heb je nog méér topping ideeën voor de zoete aardappel pannenkoek?

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.