Doe het water met de azijn, suiker en kurkuma in de steelpan en breng aan de kook.
Was de wortelen goed en verwijder het buitenste blad van de spitskool.
Snijd de spitskool met de mandoline of een heel scherp mes in reepjes en de wortelen met de mandoline of dunschiller in linten.
Verwijder de schil van de knoflook en gember. Snijd de knoflook in dunne plakjes en rasp de gember met een fijne rasp.
Snijd de peper in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten. Snijd daarna de peper in dunne reepjes.
Voeg de wortel, spitskool, gember, knoflook en peper toe aan de kokende azijn en laat het 1 minuut mee koken. Zet daarna het vuur gelijk uit.
Steriliseer je weckpot door deze een paar minuten te koken in een grote pan met kokend water. Haal de pot voorzichtig uit het kokende water met een (weckpot) tang en laat op z'n kop drogen op een schone theedoek.
Vul daarna de weckpot met de atjar van spitskool en wortel. Giet het inmaakvocht erbij totdat de hele pot gevuld is. Maak de pot dicht.
De zelfgemaakte atjar van wortel en spitskool kun je ongeveer 3 maanden bewaren. Na openen bewaren in de koelkast.