Zet een ruime soeppan met een scheut olijfolie op zacht vuur.
Snijd de preien in ringen en was ze goed.
Maak de knoflooktenen schoon en snijd in plakjes.
Doe de prei samen met de knoflook en de chilivlokken in de pan en laat 15 minuten zachtjes stoven terwijl je regelmatig roert.
Borstel de aardperen in water goed schoon en snijd ze in plakjes.
Bak de aardperen 3 minuten mee met de prei.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes koken totdat de aardpeer goed gaar is.
Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg daarna de haverroom toe.
Breng zo nodig nog extra op smaak met zout en peper.
Zet het vuur onder de soep uit en pak een koekenpan.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht goudbruin. Voeg daarna de sojasaus toe en bak de pijnboompitjes nog enkele minuten tot alle sojasaus ie gekarameliseerd terwijl je regelmatig roert.
Serveer de soep van aardperen met prei met de zoutige pijnboompitjes.