Verwarm de oven voor op 190 graden.
Was de pompoen goed. Snijd de pompoen in kwarten, verwijder de pitten en draden. Snijd de pompoen vervolgens in grove stukken.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de stukken pompoen erover. Besprenkel de pompoen met de olijfolie. Strooi de gemalen gember en peper en zout naar smaak over de pompoen en rooster de pompoen 25 minuten in de oven tot hij mooi zacht is.
Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook met een snuf zout in 20 minuten gaar. Giet af en bewaar wat van het kookvocht.
Voeg de geroosterde pompoen en de gekookte aardappels bij elkaar en pureer in de keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg de boter en het ei toe en meng goed door elkaar tot een gladde massa. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout en eventueel de Parmezaanse kaas.
Bekleed de bakplaat met een nieuw vel bakpapier.
Vul een spuitzak met grove kartelmond met de pompoen aardappel puree. Vul niet helemaal tot bovenaan want je hand moet er nog omheen kunnen om de rozetten te spuiten.
Spuit mooie rozetten op het bakpapier van ongeveer 5 cm doorsnede. Als een rozet mislukt doe je de puree terug in de spuitzak en doe je het overnieuw.
Bak in 20-25 minuten de pompoen pommes duchesse rozetten af en serveer direct.