Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de tomaten en de wortelen.
Snijd de tomaten in kwarten en de wortelen in stukken van ongeveer 3 cm.
Schil de ui en snijd in kwarten.
Snijd de bovenkant van de halve bol knoflook eraf en smeer in met olijfolie.
Pak de grootste ovenschaal die je hebt.
Verdeel de tomaat, wortel en ui over de ovenschaal.
Besprenkel met olijfolie, de chilivlokken en de sumak.
Zet de halve bol knoflook met de open kant naar boven in een hoekje van de ovenschaal.
Rooster de tomaat en wortel 40 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.
Doe de geroosterde groenten in een ruime pan. Knijp de teentjes knoflook uit de bol en voeg ook toe.
Voeg 1 liter groentebouillon toe en breng aan de kook.
Pureer de geroosterde wortel tomaat soep met een staafmixer fijn.
Breng zo nodig nog wat extra op smaak met zout en peper.
Snij de bosui in ringetjes.
Serveer de geroosterde wortel soep met de in ringetjes gesneden bosui.