Vijgen quiche met gorgonzola

27 augustus 2017 (Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2020)
Vijgen quiche met gorgonzola, vegetarisch, vijgen, biologisch, recept, makkelijk, gorgonzola, zondag bakdag

Vijgen quiche met gorgonzola

Toen ik een jaar of 18 was waren wij met het hele gezin voor een paar maanden in Italië. Hier verbleven wij onder andere op een geweldige boerderij in Toscane. Om het huis heen stonden daar een aantal grote vijgen bomen vol met rijpe vijgen. Meerdere keren per dag liep ik langs die boom om een paar vijgen te eten. Dat was mijn kennismaking met verse vijgen. Sindsdien ben ik er nog steeds gek op. Alleen zijn ze in Nederland wat moeilijker te verkrijgen en is het niet meer zo vanzelfsprekend om dagelijks vijgen te eten of om een vijgenboom in je tuin te hebben. En als je dan wel de zo’n prachtige vijgenboom in je tuin hebt, dan zijn ze allemaal tegelijk rijp.

Verse vijgen in een quiche

Deze heerlijke vijgen quiche met gorgonzola is dus eigenlijk uit nood geboren. Om een collega van haar vijgen af te helpen. En dat vond ik natuurlijk helemaal niet erg. De combinatie van vijgen en gorgonzola is al eeuwenoud en super lekker. Ik maakte al eerder met deze combinatie een pizza met vijgen en gorgonzola, ook een aanrader. De meest ideale bakvorm voor een quiche is een quiche vorm met kartelrand en losse bodem zoals deze. Zo krijg je de vijgen quiche heel makkelijk uit zijn vorm en krijgt hij een mooie kartelvormige korst.

De keukenmaterialen die ik heb gebruikt voor dit recept:
Bakkwastje
Quiche vorm
Deegroller
Mengkom
Garde


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Vijgen quiche met gorgonzola

By Anna Kaptein Serves: 12 punten
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 30 minuten Total Time: 50 minuten

Ingredients

  • 5-6 grote verse vijgen
  • 50 gram walnoten
  • 1 rol vers bladerdeeg (diepvriesplakjes kan natuurlijk ook)
  • 125 ml slagroom
  • 4 eieren
  • 100 gram gorgonzola

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Vet een ronde springvorm- of quiche vorm in (24 cm).

3

Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak en bekleed de vorm hiermee.

4

Snijdt het overtollige bladerdeeg mooi recht rondom af.

5

Hak de walnoten grof.

6

Snijdt de vijgen in tweeën.

7

Klop de eieren met het slagroom los met een garde.

8

Voeg de gorgonzola in kleine stukjes toe en klop deze er ook goed doorheen.

9

Voeg wat peper toe en evt wat zout. (pas op, het wordt al vrij zout door de gorgonzola).

10

Voeg de walnoten toe aan het eimengsel.

11

Verdeel het eimengsel over de bodem van de taart.

12

Plaats de halve vijgen in een cirkel over de bodem van de quiche, met de bolle kanten naar beneden.

13

Zet de vijgen quiche in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

Notes

Is ook heerlijk om koud te eten op een warme dag. Serveer met bijvoorbeeld een groene salade.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.