Diner

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen. Een heerlijke en gezonde ovenschotel vol met groenten zoals champignons, portobello en pastinaak. Ook wel vegetarische pie genoemd.

Deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen is echt een succes recept! Ook te vergelijken met een vegetarische pie. Heerlijke smaakcombinaties van de pastinaak, rozemarijn, en champignons.

Ovenschotels zijn vaak favoriete recepten. Zeker in gezinnen met kinderen of als je doordeweeks werkt. Helemaal in de koudere maanden. Deze vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen is echt heerlijk! In plaats van een klassieke aardappelpuree te maken voor deze ovenschotel heb ik een puree van pastinaak gemaakt. Een heerlijke variatie waarbij de pittige smaken van de linzen champignon stoof een zoetige tegenhanger krijgen. Ook voor kinderen werkt de smaak van pastinaak altijd goed.
De ovenschotel is goed voor te bereiden waardoor je hem de dag zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. De dag erna smaakt de ovenschotel zelfs nog lekkerder! Ook voor de vlees eters onder ons is deze vegetarische ovenschotel een aanrader. Door de vlezige structuur van de champignons en portobello’s zal je het vlees zeker niet missen,

Op zoek naar meer ovenschotel recepten? Probeer ook eens deze ovenschotel met savooiekool en gehakt. Of als je nog een vegetarische ovenschotel zoekt deze lasagne van tuinmelde.

Vegetarische ovenschotel met pastinaak en linzen

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram linzen
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 250 gram kastanje champignons
  • 2 portobello's
  • 3 takjes rozemarijn (1 takje voor garnering)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram geraspte kaas
  • 50 gram parmezaan
  • 20 gram roomboter
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

1

Spoel de linzen goed af onder stromend water en kook ze volgens aanwijzingen op de verpakking in een aparte pan gaar. Giet ze af wanneer ze gaar zijn.

2

Zet een ruime pan met dikke bodem en een eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur.

3

Snipper de ui en de knoflook. Fruit de ui samen met de rozemarijn (van de takjes afgehaald) 5 minuten zachtjes aan en voeg op het laatste moment ook de knoflook toe.

4

Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes inkoken.

5

Verwarm de oven voor op 195 graden.

6

Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook. Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken. Kook de pastinaak in 20 minuten gaar.

7

Snijd ondertussen de champignons en de portobello's in dunne plakjes.

8

Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur.

9

Bak de champignons en portobello's in 7 - 10 minuten terwijl je ze regelmatig omschud. Zet tot gebruik apart.

10

Giet de pastinaken af en stamp ze met een puree stamper tot puree. Maak er met de melk, de boter en de parmezaan een smeuïge puree van en breng op smaak met zout en peper.

11

Doe de gebakken champignons en de gekookte linzen bij het tomatenmengsel en roer goed door.

12

Pak een grote ovenschaal en verdeel het linzen mengsel over de bodem.

13

Verdeel daar overheen de pastinaak puree en maak mooi glad.

14

Meng de geraspte kaas en het paneermeel door elkaar en verdeel over de bovenkant.

15

Strooi als laatste de rozemarijn naaldjes over de ovenschotel.

16

Zet de ovenschotel gedurende 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin en krokant is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.