Couscous met tomaat en geroosterde bloemkool

10 augustus 2019 (Laatst bijgewerkt: 27 januari 2023)
Een verrassend en lekker vegetarisch hoofdgerecht met de bloemkool in het stralende middelpunt, deze bloemkool couscous met tomaat en geroosterde bloemkool.

Couscous met tomaat en geroosterde bloemkool

Deze couscous met tomaat en geroosterde bloemkool is een verrassend en lekker vegetarisch hoofdgerecht met de bloemkool in het stralende middelpunt.

Bloemkool staat in de top 10 van mijn meest favoriete groenten. Je kunt er veel kanten mee op en zoveel totaal verschillende gerechten mee maken. In dit recept bereid je de bloemkool op twee verschillende manieren. De ene helft van de bloemkool rooster je in de oven en van de andere helft maak je bloemkool couscous. In dit recept van spelt couscous met tomaat en geroosterde bloemkool heb ik een combinatie gemaakt van spelt- en bloemkool couscous. Dit is qua smaak en structuur erg lekker en extra voedzaam. Mocht je graag koolhydraatarm eten dan kun je de spelt couscous helemaal vervangen door alleen bloemkool couscous. Houd er dan wel rekening mee dat je dan meer bloemkool nodig hebt (1,5 a 2 bloemkolen in totaal dan). Wanneer je bij de yoghurt munt dressing voor een plantaardige variant kiest, word het gerecht helemaal veganistisch.

Meer vegetarische recepten met bloemkool?

Ben je na het maken van deze couscous met tomaat op zoek naar meer vegetarische recepten met bloemkool? Probeer dan ook eens deze geroosterde bloemkool quiche met twee soorten kaas. Of deze bloemkool koekjes.

Benodigde keukenmaterialen voor couscous met tomaat

Ruime pan
Knoflookpers
Koksmes
Keukenmachine

Een verrassend en lekker vegetarisch hoofdgerecht met de bloemkool in het stralende middelpunt, deze bloemkool couscous met tomaat en geroosterde bloemkool.

Couscous met tomaat en geroosterde bloemkool

Anna Kaptein
Deze couscous met tomaat en geroosterde bloemkool is een verrassend en lekker vegetarisch hoofdgerecht met de bloemkool in het stralende middelpunt.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk grote bloemkool
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 stuk ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram cherry tomaatjes
  • 300 gram spelt couscous
  • 200 gram Griekse yoghurt of plantaardige yoghurt
  • 2 eetlepels rode curry pasta
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 10 gram muntblaadjes
  • sap van een halve citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bloemkool doormidden. Verdeel de ene helft van de bloemkool in kleine roosjes en de andere helft in grotere roosjes en was ze goed.
  • Leg de kleine bloemkool roosjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, een halve theelepel komijn, peper en zout.
  • Rooster in 15 minuten in de oven knapperig en gaar en zet apart.
  • Doe de andere helft met de grotere bloemkool roosjes in de keukenmachine en maal fijn tot een grove korrel, de bloemkool couscous. Zet even apart.
  • Giet 1 eetlepel olijfolie in een grote pan met dikke bodem en zet op halfhoog vuur.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn. Of gebruik de knoflook pers voor de knoflook. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit deze 3 minuten.
  • Voeg daarna de mosterdzaad, de andere halve theelepel komijn en het gemalen korianderzaad toe en roer goed door.
  • Voeg ook de curry pasta en de knoflook toe en roer door.
  • Voeg na 1 minuut ook de tomatenpuree toe.
  • Was de cherrytomaatjes en voeg toe aan de pan. Prak de cherrytomaatjes met een pureestamper fijn om ze in stukjes te verdelen.
  • Voeg 440 ml water toe en 1 eetlepel zout. Breng alles aan de kook en laat 5 minuten doorkoken.
  • Zet daarna het vuur uit en voeg de spelt couscous en de couscous gemaakt van de bloemkool toe en roer alles goed door.
  • Doe de deksel op de pan en laat de couscous 15 minuten zo staan zodat het al de vloeistof heeft opgenomen. Voeg zo nodig wat extra water toe als het te droog wordt.
  • Snijd de munt in fijne reepjes. Doe de yoghurt in een kom en voeg de gesneden muntblaadjes toe.
  • Pers de halve citroen uit boven de yoghurt en voeg 1 eetlepel olijfolie toe en roer door. Breng de yoghurt op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de couscous met tomaat over de borden, doe daarna een lepel munt yoghurt erover heen en een flink aantal geroosterde bloemkool roosjes.
  • Eetsmakelijk!
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

4 Reacties

  • Reageer
    Henk
    11 augustus 2019 at 11:17

    Ik vind bloemkool ook een erg veelzijdige groente, koken, in de oven, als rijst en nog veel meer. Ik gebruik het heel veel. Dit recept kende ik nog niet, thanks!

    • Reageer
      Anna
      12 augustus 2019 at 09:20

      ja blijft hier ook favoriet!

  • Reageer
    rachel
    11 augustus 2019 at 13:05

    heerlijk alleen de couscouse mag ik niet dus zou ik kunnen vervangen 😉

    • Reageer
      Anna
      12 augustus 2019 at 09:19

      ja je kan prima alleen bloemkool couscous gebruiken!

    Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.