Speculaas appelgalette met spijs

27 oktober 2019 (Laatst bijgewerkt: 31 oktober 2022)
Speculaas appelgalette met spijs. Gemaakt van havermout, speltbloem en kokosbloesemsuiker waardoor deze taart een gezonde twist heeft. Een heerlijk recept voor de sinterklaas periode.

Speculaas appelgalette met spijs

Een heerlijke speculaas appelgalette met spijs gemaakt van spelt meel en havermout. Een echte aanrader voor de sinterklaasperiode.

In het kader van de foodblogswap maakte ik deze speculaas appelgalette met spijs van Lianne’s blog de Zoetekauw. Bij de foodblogswap wordt je gekoppeld aan een blog van een collega foodblogger. Hier kies je een recept uit wat je aanspreekt en vervolgens geef je hier je eigen twist aan. Omdat bakken niet mijn sterkste kant is vond ik het extra leuk om iets te mogen maken van de Zoetekauw. Een foodblog boordevol lekkere bak recepten. En ook het thuisfront kon het erg waarderen. Omdat de sinterklaasperiode voor de deur staat en we midden in het appel seizoen zitten maakt ik deze heerlijke speculaas appelgalette met spijs. Als eigen twist gebruikte ik spelt bloem, extra veel havermout en kokosbloesemsuiker. Zo krijgt deze appel galette toch nog een beetje een gezond tintje.

Taart met kokosbloesemsuiker

In deze speculaas appelgalette met spijs heb ik kokosbloesemsuiker gebruikt als zoetmiddel in plaats van witte suiker. Kokosbloesemsuiker is een goede en gezondere vervanger van de witte suiker, omdat het weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.  Je krijgt dus niet zo’n keiharde dip na het eten van deze taart. Daarnaast is hij ook niet zo mierzoet. Dat komt ook door de kokosbloesemsuiker, maar ook doordat ik iets minder suiker heb gebruikt. Uiteraard kan je ook gewone suiker gebruiken in dit recept in plaats van kokosbloesemsuiker.

Het kneden van het galette deeg

Het kneden van het deeg kun je heel gemakkelijk en snel met je handen doen. Wil je dit nou niet of hou je hier niet zo van dan zijn er tegenwoordig genoeg keukenmachines die echt goed de kneed functie van je kunnen overnemen. Mijn favoriet op kneedgebied is toch wel deze machine.

Meer sinterklaas recepten van spelt?

Ben je na het maken van deze speculaas appelgalette met spijs op zoek naar meer sinterklaas recepten met speltmeel? Probeer dan ook eens deze spelt kruidnoten.

Benodigde keukenmaterialen voor galette met appel en spijs

Mengkommen
Deegroller
Keukenmachine (deze heb ik zelf)
Bakkwastje

Speculaas appelgalette met spijs. Gemaakt van havermout, speltbloem en kokosbloesemsuiker waardoor deze taart een gezonde twist heeft. Een heerlijk recept voor de sinterklaas periode.

Speculaas appelgalette met spijs

Anna Kaptein
Een heerlijke speculaas appelgalette met spijs gemaakt van spelt meel en havermout. Een echte aanrader voor de sinterklaasperiode.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 13 minuten
Gang Bakken
Porties 1 galette

Ingrediënten
  

  • 200 gram speltbloem
  • 100 gram havermout
  • 175 gram roomboter
  • 1 stuk ei
  • 2 eetlepels koek & speculaas kruiden
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 snufje zout

Voor de vulling

  • 4 stuks goudreinet appels
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel koek & speculaaskruiden
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 stuk ei
  • 30 gram amandelschaafsel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Dek het deeg af en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de appel blokjes in een kom en doe hier de kokosbloesemsuiker en de koek- en speculaas kruiden bij. Roer goed door elkaar.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg met de deegroller op een vel bakpapier uit tot een grote ronde lap. Zorg dat het niet vastplakt aan de roller of het bakpapier door steeds met wat bloem te bestuiven.
  • Klop het ei met een vork los. Voeg de helft van het ei samen met het amandelspijs in de keukenmachine en vermeng het goed. Als je geen keukenmachine hebt doe je dit met een vork.
  • Verdeel het amandelspijs in een cirkel in het midden van de lap deeg. Zorg dat er een ruime rand vrij blijft om straks het deeg naar binnen te vouwen.
  • Verdeel over het amandelspijs de appel stukjes. Vouw daarna de randen van het deeg over de appel vulling heen. Zo krijg je de echte galette vorm.
  • Smeer de andere helft van het ei over de deegranden heen. Verdeel vervolgens het amandelschaafsel over de randen heen.
  • Zet de galette gedurende 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de speculaas appelgalette daarna goed afkoelen voordat je hem aansnijd. Zo kan de korst goed uitharden.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.