Bakken

Speculaas appelgalette met spijs

Speculaas appelgalette met spijs. Gemaakt van havermout, speltbloem en kokosbloesemsuiker waardoor deze taart een gezonde twist heeft. Een heerlijk recept voor de sinterklaas periode.

In het kader van de foodblogswap maakte ik deze speculaas appelgalette met spijs van Lianne’s blog de Zoetekauw. Bij de foodblogswap wordt je gekoppeld aan een blog van een collega foodblogger. Hier kies je een recept uit wat je aanspreekt en vervolgens geef je hier je eigen twist aan. Omdat bakken niet mijn sterkste kant is vond ik het extra leuk om iets te mogen maken van de Zoetekauw. Een foodblog boordevol lekkere bak recepten. En ook het thuisfront kon het erg waarderen. Omdat de sinterklaasperiode voor de deur staat en we midden in het appel seizoen zitten maakt ik deze heerlijke speculaas appelgalette met spijs. Als eigen twist gebruikte ik spelt bloem, extra veel havermout en kokosbloesemsuiker. Zo krijgt deze appel galette toch nog een beetje een gezond tintje.

Op zoek naar meer sinterklaas recepten met speltmeel? Probeer dan ook eens deze spelt kruidnoten.

Speculaas appelgalette met spijs

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 1 taart
Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram speltbloem
  • 100 gram havermout
  • 175 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels koek- en speculaas kruiden
  • 150 gram kokosbloesemsuiker
  • snuf zout
  • Voor de vulling:
  • 4 goudrenet appels
  • 30 gram koksobloesemsuiker
  • 1 eetlepel koek- en speculaas kruiden
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 30 gram amandelschaafsel

Instructies

1

Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Dek het deeg af en leg 30 minuten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 graden.

3

Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de appel blokjes in een kom en doe hier de kokosbloesemsuiker en de koek- en speculaas kruiden bij. Roer goed door elkaar.

4

Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg met de deegroller op een vel bakpapier uit tot een grote ronde lap. Zorg dat het niet vastplakt aan de roller of het bakpapier door steeds met wat bloem te bestuiven.

5

Klop het ei met een vork los. Voeg de helft van het ei samen met het amandelspijs in de keukenmachine en vermeng het goed. Als je geen keukenmachine hebt doe je dit met een vork.

6

Verdeel het amandelspijs in een cirkel in het midden van de lap deeg. Zorg dat er een ruime rand vrij blijft om straks het deeg naar binnen te vouwen.

7

Verdeel over het amandelspijs de appel stukjes. Vouw daarna de randen van het deeg over de appel vulling heen. Zo krijg je de echte galette vorm.

8

Smeer de andere helft van het ei over de deegranden heen. Verdeel vervolgens het amandelschaafsel over de randen heen.

9

Zet de galette gedurende 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de galette daarna goed afkoelen voordat je hem aansnijd. Zo kan de korst goed uitharden.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.