Bijgerechten/ Kerst/ sous vide

Sous vide gegaarde rode kool met balsamico

Sous vide gegaarde rode kool met balsamico, rode wijn en specerijen. Een heerlijk winters bijgerecht. Een goed recept voor tijdens het kerstdiner of voor een winterse avondmaaltijd.

Rode kool is typische winterse kost. Meestal stoven we rode kool heel zachtjes en lang met lekkere specerijen, appel, gedroogde vruchten of anderszins. Genoeg heerlijke combinaties te bedenken. Sous vide gegaarde rode kool met balsamico is ook een heerlijke manier van bereiden, die zeker erg lijkt op het klassieke stoven. Als voordelen heeft het echter dat je er geen omkijken naar hebt, dat de rode kool minder smaak en kleur verliest en dat de rode kool enigszins een bite blijft houden. Iets wat ik zelf wel heel lekker vind. De marinade van rode wijn, balsamico, honing en specerijen is een lekkere combi van zoet en zuur en de geuren doen enigszins denken aan een heerlijke glühwein. Een lekker winters bijgerecht dus. Mocht je meer willen weten over sous vide koken, dan raad ik je aan dit artikel te lezen.

Heb je nou (nog) geen sous vide maar wil je deze rode kool met balsamico wel graag maken? Stoof dan de rode kool zachtjes in de marinade (marinade dan niet inkoken van tevoren) gedurende 30 – 45 minuten. Voeg zo nodig wat extra water toe als het vocht bijna verdampt is.

Op zoek naar meer sous vide groenten bereidingen? Probeer dan ook eens deze schnitzels van sous vide gegaarde knolselderij.

Sous vide gegaarde rode kool met balsamico

By Anna Kaptein Serves: 4 - 6 personen
Prep Time: 30 minuten Cooking Time: 3 uur Total Time: 3,5 uur

Ingredients

  • 1 rode kool
  • 200 ml rode wijn
  • 40 ml balsamico azijn
  • 4 eetlepels honing
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper

Instructions

1

Vul je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick doet, met genoeg water.

2

Stel de temperatuur in op 84 graden en laat het water opwarmen.

3

Doe de rode wijn, balsamico azijn, honing, kruidnagels en laurier in een pannetje en breng aan de kook.

4

Laat dit tot ongeveer 1/3 inkoken. Laat het vervolgens afkoelen.

5

Snijd de rode kool in tweeën en verwijder de stronk en de buitenste bladeren.

6

Snijd de rode kool vervolgens in heel dunne reepjes. Dit kun je ook met de keukenmachine of de mandoline doen.

7

Doe rode kool reepjes in een vacuüm- of hersluitbare diepvries zak en bestrooi met wat zout en peper. Probeer de rode kool in één redelijk dunne laag te houden, zodat de rode kool gelijkmatig kan garen. Het zal niet allemaal in één zak passen, verdeel ze dan over twee zakken.

8

Verdeel de ingekookte marinade over de zak (ken) met rode kool.

9

Trek vervolgens alle lucht uit de zak met de vacumeermachine. Als je werkt met de hersluitbare diepvrieszakken dan laat je de open zak heel voorzichtig in het voorverwarmde water zakken. Door de druk van het water zal de meeste lucht uit de zak gaan. Als het water net tot onder de sluiting komt sluit je de zak goed af. Zorg dat de sluiting bij deze zakken altijd boven water blijft. Bij de vacuümzak hoeft dit niet.

10

Stel de timer in op 3 uur en laat de sous vide verder het werk doen.

11

Wanneer de rode kool na 3 uur gaar is kun je deze gelijk serveren of je laat de rode kool in de zak(ken) zitten en laat deze gelijk terug koelen in een grote bak met koud water en een paar ijsklontjes. Vervolgens kun je de rode kool in de zak(ken) nog maximaal een week in de koelkast bewaren.

12

Voordat je de rode kool gaat serveren kun je deze in 15 minuten in de sous vide weer opwarmen.

13

Breng zo nodig nog extra op smaak met zou en peper.

Misschien ook interessant

4 Reacties

  • Reageer
    Julia
    13 december 2019 at 03:15

    Beste Anna, waar koop je dit soort prachtige borden?
    Bij voorbaat dank,
    Julia

  • Reageer
    Anna
    13 december 2019 at 16:27

    Hoi Julia,

    Die komen van antiek marktjes of tweedehands winkels. Ik ben altijd op zoek naar dit soort leuke borden voor mijn verzameling. Maar helaas dus maar one of a kind.

    Groetjes, Anna

  • Reageer
    Julia
    20 december 2019 at 04:03

    Dank dat je het laat weten, erg mooi!!!

    • Reageer
      Anna
      20 december 2019 at 09:45

      Dankjewel en fijne dagen!

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.