Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas

13 augustus 2019 (Laatst bijgewerkt: 21 december 2022)
Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas. Een heerlijk vegetarisch en gezond recept met bieten uit de sous vide.

Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas

Deze vegetarische salade van bieten, snijbiet en geitenkaas is een recept met sous vide gegaarde bieten. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en textuur.

De bieten in deze salade heb ik in de sous vide gegaard. Voor wie hier nog niet bekend mee is heb ik hier uitgelegd wat sous vide koken is en wat je hiervoor nodig hebt. In deze salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas heb ik de bieten gedurende 2,5 uur op 84 graden heel langzaam gegaard. En het resultaat is echt heerlijk! Zo’n groot verschil met ‘gewoon’ gekookte of gestoomde bieten. De kleur blijft prachtig dieprood, de bietjes zijn perfect gaar, maar toch nog stevig en de smaak is heel intens. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de marinade waarin ze gedurende 2,5 uur in de sous vide mee zijn gegaard. Ik heb bij dit recept een marinade gemaakt van honing, dragon azijn, gember, olijfolie zout en peper. Deze marinade voeg je vervolgens toe aan de bietjes in de vacuüm zak of hersluitbare diepvrieszak. In deze zak ga je de bieten vervolgens garen in de sous vide. Let op dat je de zak met bieten heel voorzichtig open maakt wanneer ze klaar zijn. Het bietensap en de marinade wil je opvangen om te gebruiken als dressing. Dit zit namelijk bomvol smaak!

Sous vide koken

Wil je graag vaker sous vide koken en ben je op zoek naar een goede sous vide stick of een goed sous vide apparaat? Kijk dan welke het beste bij jou past en waarom.

> Top 5 beste Sous-Vide apparaten

> Top 5 beste Sous-Vide sticks

Sous vide kooktijd en temperatuur van bieten

Met de kooktijd van de sous vide gegaarde bieten en de temperatuur van het water in de sous vide kun je een beetje experimenteren, afhankelijk van de dikte van de gesneden bieten. Het is wel aan te raden om deze temperaturen en kooktijden aan te houden als richtlijn.

Geen sous vide maar je wilt dit recept wel graag maken?

Heb je nou (nog) geen sous vide maar je wilt deze salade van bieten, snijbiet en geitenkaas wel graag maken? Kook of stoom de bietjes dan gaar. in plaats van sous vide gegaarde bieten. Of gebruik, voor een super snelle variant, de voorverpakte gekookte biologische bieten.

Benodigde keukenmaterialen voor rode bieten uit de sous vide

sous vide warm waterbak (deze gebruik ik zelf) of een
sous vide stick (een goede en wat goedkopere optie) en een grote pan met water
vaccumeer zakken (en vaccumeermachine) of hersluitbare diepvrieszakken
koekenpan

Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas. Een heerlijk vegetarisch en gezond recept met bieten uit de sous vide.

Salade van sous vide gegaarde bieten met snijbiet en geitenkaas

Anna Kaptein
Deze vegetarische salade van bieten, snijbiet en geitenkaas is een recept met sous vide gegaarde bieten. Dit zorgt voor een heerlijke smaak en textuur.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Sous vide
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 700 gram bieten
  • 2 eetlepels dragon azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels fijn geraspte gember
  • 100 gram harde oude geitenkaas
  • 50 gram pompoenpitten.

Instructies
 

  • Vul je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick doet, met genoeg water.
  • Stel de temperatuur in op 84 graden.
  • Schil de bieten. Snijd ze in kwarten en de kwarten uiteindelijk in achten zodat je mooie maanvormige partjes hebt. Zorg dat ze allemaal ongeveer even dik zijn.
  • Maak van de dragon azijn, de olijfolie, de honing en de fijn geraspte gember een dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Doe de bieten in de vacuüm zak of hersluitbare diepvrieszak. Probeer de bieten in één laag te houden, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Als ze dan niet allemaal in de zak passen verdeel je ze over twee zakken.
  • Vervolgens trek je alle lucht uit de zak met de vacumeermachine. As je werkt met de hersluitbare diepvrieszakken dan laat je de open zak heel voorzichtig in het voorverwarmde water zakken. Door de druk van het water zal de meeste lucht uit de zak gaan. Als het water net tot onder de sluiting komt sluit je de zak goed af. Zorg dat de sluiting bij deze zakken altijd boven water blijft. Bij de vacuümzak hoeft dit niet.
  • Haal na 2,5 uur voorzichtig de zak eruit. Pas op want deze is erg heet! Knijp voorzichtig in de bieten of te checken of ze de juiste garing hebben.
  • Laat de bietjes in de zak op kamertemperatuur afkoelen. Je kunt ze koud of half warm gebruiken, afhankelijk wat je lekker vind.
  • Was de snijbiet en snijd in dunne repen. Verdeel over een grote half diepe sla schaal.
  • Haal de bietjes voorzichtig uit de zak en verdeel over de snijbiet. Vang het kookvocht en de marinade van de bieten op.
  • Schaaf of rasp de kaas in grove krullen en verdeel over de bieten.
  • Rooster de pijnboompitten en strooi over de salade.
  • Breng de marinade die je opgevangen hebt op smaak met zout en peper en druppel over de salade, al naar gelang hoeveel je lekker vind.
  • Druppel ook wat olijfolie over de salade en serveer.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.