Salades

Rode kool salade van Ottolenghi

Rode kool salade met mango en macademia noten. met een heerlijke pittige dressing, munt en koriander. Naar recept van Yotam Ottolenghi.

Deze rode kool salade van Ottolenghi is geïnspireerd op het originele recept ‘zoete winter salade’ van Yotam Ottolenhi. Een heerlijke en kleurrijke salade van rode kool met heel veel smaak.

Rode kool is nou niet een groente waarbij je gelijk denkt aan een salade. Meestal stoven we de rode kool met heel veel smaakmakers zoals bijvoorbeeld in dit recept van sous vide gegaarde rode kool met balsamico. Maar rode kool is erg geschikt voor een salade. Net zoals je ook heerlijke salades kunt maken van witte kool of chinese kool. Zorg wel dat je de rode kool dan heel fijn snijd, dan is hij lekker krokant. Deze rode kool salade is geïnspireerd op het recept ‘zoete winterse salade’ van Yotam Ottolenghi. Het originele recept is met een halve rode kool en een halve savooiekool en met papaya én mango en komt uit dit kookboek van Yotam Ottolenghi. Deze rode kool salade is echt wel een van mijn favoriete salades. Zo bomvol kleur en smaak! Uiteraard kan je ook andere koolsoorten gebruiken in deze salade of, zoals in het originele recept, twee kool soorten combineren.

Rode kool salade van Ottolenghi

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 - 6 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • Voor de salade:
  • 150 g macadamianoten
  • 10 g boter
  • 2 el suiker
  • ½ tl zout
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 rode kool, in dunne reepjes gesneden
  • 2 mango's geschild, ontpit en in dunne reepjes gesneden
  • 1 rood pepertje, pitjes verwijderd en fijn gesneden
  • 15 g verse muntblaadjes
  • 20 g verse korianderblaadjes
  • 100 ml limoensap
  • 1 stengel citroengras, in kleine stukjes gehakt
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 tl zoute sojasaus
  • ½ tl chilivlokken
  • 4 el milde olijfolie
  • 2 el sesamolie

Instructies

1

Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de olijfolie, in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat gedurende 5-10 min door koken totdat deze een beetje stroperig is geworden. Haal het pannetje van het vuur af, zeef de dressing en laat de dressing afkoelen.

2

Klop als de dressing is afgekoeld de olijfolie er kort doorheen. Zet de dressing apart.

3

Rooster de macadamianoten in een droge koekenpan. Als ze mooi bruin zijn haal je ze uit de koekenpan. Maak de pan goed schoon en zet weer op het vuur. Doe de boter in de pan en laat smelten. Voeg het suiker, het zout en de chili vlokken toe toe en laat dit karameliseren zonder te roeren. Als de karamel lichtbruin is zet je het vuur laag en voeg je gelijk de noten weer toe. Roer ze door de karamel. Stort vervolgens de noten op een velletje bakpapier en laat daar afkoelen. Als ze zijn afgekoeld hak je ze grof op een snijplank.

4

Doe de rode kool in een grote salade kom en meng met alle overige ingrediënten en de dressing.

5

Voeg de noten pas vlak voor het serveren toe, anders blijven ze niet knapperig.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.