Rode kool salade van Ottolenghi

15 januari 2020 (Laatst bijgewerkt: 8 mei 2023)
Deze rode kool salade van Ottolenghi is geïnspireerd op het originele recept 'zoete winter salade' van Yotam Ottolenhi. Een heerlijke en kleurrijke salade van rode kool.

Rode kool salade van Ottolenghi

Deze rode kool salade van Ottolenghi is geïnspireerd op het originele recept ‘zoete winter salade’ van Yotam Ottolenhi. Een heerlijke en kleurrijke salade van rode kool met heel veel smaak.

Rode kool is nou niet een groente waarbij je gelijk denkt aan een salade. Meestal stoven we de rode kool met heel veel smaakmakers zoals bijvoorbeeld in dit recept van sous vide gegaarde rode kool met balsamico. Maar rode kool is erg geschikt voor een salade. Net zoals je ook heerlijke salades kunt maken van witte kool of chinese kool. Zorg wel dat je de rode kool dan heel fijn snijd, dan is hij lekker krokant. Deze rode kool salade is geïnspireerd op het recept ‘zoete winterse salade’ van Yotam Ottolenghi. Het originele recept is met een halve rode kool en een halve savooiekool en met papaya én mango en komt uit dit kookboek van Yotam Ottolenghi. Deze rode kool salade is echt wel een van mijn favoriete salades. Zo bomvol kleur en smaak! Uiteraard kan je ook andere koolsoorten gebruiken in deze salade of, zoals in het originele recept, twee kool soorten combineren.

Rode kool snijden voor door de salade

Snijd de rode kool wel heel fijn, dan smaakt hij het lekkerste. Je kunt dat doen met een keukenmachine zoals deze of met een mandoline zoals deze. Als je beide niet hebt snijd je de rode kool heel fijn met een heel scherp koksmes.

Benodigde keukenmaterialen voor salade van rode kool

Steelpan
Koekenpan
Mandoline of keukenmachine

Salade van rode kool met mango, munt en macademia noten. Een heerlijke smaakvolle salade naar recept van Yotam Ottolenghi.

Rode kool salade van Ottolenghi

Anna Kaptein
Deze rode kool salade van Ottolenghi is geïnspireerd op het originele recept 'zoete winter salade' van Yotam Ottolenhi. Een heerlijke en kleurrijke salade van rode kool met heel veel smaak.
3 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Salade
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de salade

  • 150 gram macademia noten
  • 10 gram roomboter
  • 2 eetlepels suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 stuk rode kool in dunne reepjes gesneden met een mandoline of keukenmachine
  • 2 stuks mango geschild, ontpit en in dunne reepjes gesneden
  • 15 gram verse munt blaadjes
  • 20 gram verse korianderblaadjes
  • 1 stuk rode peper pitjes verwijderd en fijn gesneden
  • 15 gram verse munt blaadjes
  • 20 gram verse koriander blaadjes

Voor de dressing

  • 100 ml limoensap
  • 1 stengel citroengras in kleine stukjes gehakt
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel soja saus
  • 1/2 theelepl chilivlokken
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels milde olijfolie

Instructies
 

Voor de dressing

  • Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de olijfolie, in een klein pannetje.
  • Breng aan de kook en laat gedurende 5-10 min door koken totdat deze een beetje stroperig is geworden.
  • Haal het pannetje van het vuur af, zeef de dressing en laat de dressing afkoelen.
  • Klop als de dressing is afgekoeld de olijfolie er kort doorheen. Zet de dressing apart.

Voor de salade

  • Rooster de macadamia noten in een droge koekenpan. Als ze mooi bruin zijn haal je ze uit de koekenpan. Maak de pan goed schoon en zet weer op het vuur.
  • Doe de boter in de pan en laat smelten. Voeg het suiker, het zout en de chili vlokken toe toe en laat dit karameliseren zonder te roeren.
  • Als de karamel lichtbruin is zet je het vuur laag en voeg je gelijk de noten weer toe. Roer ze door de karamel.
  • Stort vervolgens de noten op een velletje bakpapier en laat daar afkoelen. Als ze zijn afgekoeld hak je ze grof op een snijplank.
  • Doe de rode kool in een grote salade kom en meng met alle overige ingrediënten en de dressing.
  • Voeg de noten pas vlak voor het serveren toe aan de rode kool salade, anders blijven ze niet knapperig.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

3 Reacties

  • Reageer
    Lia
    18 oktober 2021 at 11:08

    Het lijkt me heerlijk om deze ‘zoete’ slade te maken, maar ik ben allergisch voor mango. Waar zou ik deze zoete ingredient voor kunnen vervangen?

  • Reageer
    Jassie
    13 november 2021 at 11:37

    Welke ingrediënten zijn voor de dressing?

  • Reageer
    Jaap
    12 april 2022 at 22:11

    Is niet duidelijk welke ingrediënten voor de dressing zijn.

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.