Palmkool pesto

Palmkool pesto. Ook wel cavolo nero genoemd. Een heerlijke groenten pesto met pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Palmkool, of ook wel cavolo nero genoemd, is een zogeheten vergeten groente. Gelukkig een vergeten groente die de laatste jaren weer wat populairder is geworden, met name bie moestuin eigenaren en in restaurants. Het is een makkelijk te kweken groente en het lijkt een beetje op boerenkool. Palmkool is een wintergroente die ook bekend staat om zijn gezonde eigenschappen. Palmkool heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk, de bladeren lijken tijdens de groei op een miniatuur palmboompje. De naam cavolo nero betekent zwarte kool in het Italiaans, waar de palmkool oorspronkelijk vandaan komt. Met palmkool kun je veel verschillende kanten op. Palmkool kun je rauw eten, maar ook kort blancheren, roerbakken, stoven of bakken. Of verwerken in een heerlijke palmkool pesto, zoals ik hier heb gedaan.

Op zoek naar meer recepten met palmkool? Probeer ook eens deze pasta met palmkool.

Palmkool pesto

By Anna Kaptein Serves: 1 kommetje
Prep Time: 20 minuten Cooking Time: 0 minuten Total Time: 20 minuten

Ingredients

  • 125 gram palmkool
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • flinke scheut olijfolie (de pesto moet lekker smeuïg zijn)

Instructions

1

Zet een flinke pan met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.

2

Als de palmkool hele dikke stelen heeft verwijder je de stelen en gebruik je deze niet. Snijd de bladeren grof. Wanneer het dunne stelen zijn snijd je de stelen mee en gebruik je deze wel.

3

Blancheer de palmkool 5 minuten en giet daarna gelijk af.

4

Rooster de pijnboompitten.

5

Rasp de kaas.

6

Pel de knoflook en doe deze samen met de kaas en pijnboompitten in de keukenmachine.

7

Knijp het water goed uit de palmkool als deze is afgekoeld en voeg deze ook toe.

8

Doe een scheut olijfolie erbij en maal fijn tot pesto. Voeg zo nodig nog extra olijfolie toe.

9

Breng op smaak met zout en peper.

Misschien ook interessant

2 Reacties

  • Reageer
    Yvon
    14 december 2019 at 15:21

    Hallo Anna,

    De palmkoolpesto ziet er lekker uit, waar eet je dat bij?

  • Reageer
    Anna
    15 december 2019 at 12:27

    Hoi Yvon,

    Door de pasta of een pastasalade of door de krieltjes/jonge aardappels. Samen met bijvoorbeeld zalm of spekjes. Of geroosterde pijnboompitten en gepofte tomaatjes. Succes! Groetjes Anna

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.