Ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak

10 februari 2023 (Laatst bijgewerkt: 3 april 2023)
Een vegetarische ovenschotel met rode kool zuurkool, pastinaakpuree en krokante korst van noten en kaas. Een heerlijk en gezond vegetarisch hoofdgerecht.

Ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak

Een super verassende en kleurrijke vegetarische ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaakpuree. Met een krokante topping van kaas, gemengde noten en peterselie.

Rode kool zuurkool, hoe leuk is dat? Net zo lekker als ‘gewone’ zuurkool maar door de mooie paarse kleur een echte eye catcher. De zuurkool van rode kool in deze ovenschotel heb ik een paar weken geleden zelfgemaakt volgens dit recept.
Super leuk en echt heel makkelijk om te doen. Zeker eens proberen dus! Maar wil je vanavond deze ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak maken en je hebt nog geen zuurkool gemaakt? Geen punt, gebruik dan gewoon gekochte zuurkool uit de supermarkt, van de groenteboer of van de markt.

Zelf rode kool zuurkool maken voor de ovenschotel?

Mocht je binnenkort wel zelf rode kool zuurkool gaan maken dan zijn de belangrijkste dingen dat je de rode kool echt heel dun snijd, liefst met een mandoline zoals deze én dat je een pot gebruikt die je een klein stukje open kan laten staan. Dit kan prima in een weckpot met beugelsluiting of, als je van plan bent vaker zelf zuurkool te gaan maken, in een echte zuurkoolpot zoals deze.

Vegetarische recepten met rode kool

Ben je na het maken van deze vegetarische ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak puree op zoek naar meer vegetarische recepten met rode kool? Probeer dan ook eens deze vegetarische bami met rode kool en wortel of deze vegetarische rode kool salade van Ottolenghi.

Recept instructie voor ovenschotel met rode kool zuurkool

Onderstaand vind je het uitgeschreven recept voor de ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak. Wil je het recept maken voor minder of meer personen dan in het recept omschreven? Pas dan gemakkelijk het aantal personen aan onder de porties, de hoeveelheden worden dan automatisch aangepast. Ook de ingrediënten hoeveelheden kun je zelf aanpassen. Bij de benodigdheden zijn alle keukenbenodigdheden beschreven die nodig zijn voor dit recept. Wil je weten welke keukenbenodigdheden ik het liefste gebruik? Klik dan op de betreffende link. Veel kookplezier bij het maken van de ovenschotel met rode kool zuurkool en laat vooral weten hoe het smaakte, dat vinden we erg leuk!

Rode kool zuurkool ovenschotel met zelfgemaakte zuurkool, pastinaakpuree en krokante topping. Een heerlijk en gezond vegetarisch recept.

Ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak

Anna Kaptein
Een super verassende en kleurrijke vegetarische ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaakpuree. Met een krokante topping van kaas, gemengde noten en peterselie.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rode kool zuurkool of gewone zuurkool
  • 100 ml witte wijn
  • 600 gram aardappels
  • 400 gram pastinaak
  • 1 stuk rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram belegen kaas
  • 100 gram gemengde noten
  • 15 gram verse peterselie
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 75 gram roomboter
  • 100 ml melk extra indien nodig

Instructies
 

  • Gebruik je zelfgemaakte rode kool zuurkool of gebruik gekochte zuurkool.
  • Zet een ruime koekenpan met 25 gram roomboter op middelhoog vuur en laat de boter smelten.
  • Snipper de ui en de knoflook en voeg samen met de kruiden toe. Laat een paar minuten fruiten.
  • Voeg de rode kool zuurkool (met het zuurkoolvocht) samen met de witte wijn toe aan de koekenpan.
  • Laat de rode kool zuurkool 15 minuten stoven op laag vuur terwijl je regelmatig roert. Zorg dat het vocht niet helemaal verdampt en voeg zo nodig een klein scheutje water toe.
  • Schil de aardappels en de pastinaak en snijd in grove kleine stukken. Doe samen met een snuf zout in een ruime pan en zorg dat de aardappels en de pastinaak net onder staan.
  • Zet de aardappels en de pastinaak op middelhoog vuur en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak daarna van de aardappels, de pastinaak, de melk en de overgebleven roomboter met de pureestamper een puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Hak de noten samen met de peterselie grof in de keukenmachine.
  • Meng de gehakte noten en peterselie met de geraspte belegen kaas.
  • Pak een ruime ovenschaal en bedek de bodem met de rode kool zuurkool.
  • Verdeel daaroverheen de pastinaak puree.
  • Bestrooi de bovenkant van de ovenschotel met het noten kaas mengsel.
  • Bak de ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaak in de oven gedurende 25 minuten, tot je een mooi krokant goudbruin korstje hebt. Serveer direct.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Een super verassende en kleurrijke vegetarische ovenschotel met zuurkool van rode kool en pastinaakpuree. Met een krokante topping van kaas, gemengde noten en peterselie.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.