Diner

Ovenschotel met savooiekool en gehakt

Ovenschotel met savooiekool en gehakt. Echt comforfood voor de koude dagen. Een gezond en makkelijk recept wat je goed van tevoren kunt voorbereiden voor het avondeten. Vlak voordat je aan tafel gaat hoef je het alleen nog op te warmen in de oven.

Deze ovenschotel met savooiekool en gehakt is een recept wat mijn schoonmoeder al jaren regelmatig voor ons maakt. Met name in de koudere herfst en winter maanden. En elke keer maakt ze ons daar weer zo gelukkig mee. Ook de kinderen eten dan met plezier hun bordje leeg. Het recept voor deze ovenschotel met savooiekool en gehakt is voor een flinke hoeveelheid. Wij verdelen de hoeveelheid dan ook meestal over twee ovenschalen en eten er de dag daarna nog een keer van. De dag erna smaakt hij vaak nog lekkerder. Op 175 graden gedurende 30 minuten kun je de ovenschotel heel goed opwarmen. Doe dit liever niet in de magnetron, want dan wordt het lekkere korstje slap.

Op zoek naar meer recepten met savooiekool? Probeer ook eens deze pasta met savooiekool en pittige pompoenpit pangrattato.

Ovenschotel met savooiekool en gehakt

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 4 personen
Voorbereidingstijd: 20 minuten Kooktijd: 50 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram biologisch rundergehakt
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 savooiekool
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 40 gram roomboter
  • 150 ml melk
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el paneermeel
  • 150 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200 graden.

2

Zet twee grote pannen met water en een snufje zout op het vuur en breng aan de kook.

3

Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Voeg toe aan het water van één van de pannen en kook in ongeveer 20 minuten gaar.

4

Snijd vervolgens de savooiekool in kwarten en verwijder de harde kern onderin. Snijd de savooiekool vervolgens in dunne reepjes.

5

Blancheer de savooiekool 4 minuten in het kokende water van de andere pan en giet dan af.

6

Snipper de ui. Zet een koekenpan met 1 eetlepel zonnebloemolie op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe als de olie heet is en fruit de ui aan. Voeg de kerrie toe aan de ui en bak mee. Pers de knoflooktenen en voeg ook toe. Voeg als laatste het gehakt toe en bak deze rul totdat het precies gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.

7

Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze met de pureestamper tot een puree. Voeg de melk, de roomboter en de nootmuskaat toe en roer goed door tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.

8

Pak één hele grote ovenschaal (de grootste die je hebt) of twee kleinere ovenschalen. Verdeel de savooiekool over de bodem van de ovenschaal of ovenschalen. Verdeel daaroverheen 1/3 van de kaas. Voeg dan het gebakken gehakt toe als volgende laag en maak de ovenschotel af door het aardappel puree toe te voegen. Strijk het aardappelpuree als bovenste laag goed glad en vedeel de rest van de kaas en het paneermeel eroverheen.

9

Bak de ovenschotel af in ongeveer 25 minuten totdat hij een mooi goudbruin korstje heeft.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.