Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

12 oktober 2017 (Laatst bijgewerkt: 7 januari 2023)
herfst stamppot, pastinaak, andijvie, groenten, recept, biologisch, seizoensgroenten

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Een heerlijke herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Met krokante spekjes én chips gemaakt van wortel en pastinaak.

Ik weet het, de meteorologische herfst is pas net begonnen. En ook het weer geeft je nog geen herfstgevoel. Gelukkig maar! Maar ik grijp alles aan om een lekkere herfst stamppot te kunnen maken.  Het is inmiddels alweer een aantal dagen dagen herfst én in het groentepakket zaten pastinaken en andijvie. Kortom, genoeg redenen voor een lekkere herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Omdat ik vind dat er altijd wat lekkers bij een stamppot hoort, heb ik er chips bij gemaakt. Chipjes van wortel en pastinaak. Erg leuk  en makkelijk om te maken en een super lekkere combi met de herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Voor echte lekkere chips moeten de pakjes van de wortel en pastinaak heel erg dun zijn. Dit kan je het makkelijkste doen met een mandoline zoals deze. Heb je deze niet probeer het dan met de dunschiller of kaasschaaf. Voor de vegetariërs onder ons is het dan ook helemaal niet erg om de spekjes uit het recept weg te laten. Door de chipjes zit er toch wat knapperigs bij.

Meer stamppot recepten?

Ben je na het maken van deze herfst stamppot van andijvie en pastinaak op zoek naar meer stamppot recepten? Probeer dan ook eens deze vegetarische bieten stamppot met boerenkool en augurk  of deze oosterse spitskool stamppot met zoete aardappel. Of wil je liever een koolhydraatarme stamppot maken zonder aardappel? Maak dan eens deze koolhydraatarme boerenkool stamppot. 

Benodigde keukenmaterialen voor herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Koekenpan
– Ruime pan
Dunschiller
Koksmes
Mandoline of kaasschaaf
Frituurpan
Pureestamper

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Herfst stamppot van andijvie en pastinaak

Anna Kaptein
Een heerlijke herfst stamppot van andijvie en pastinaak. Met krokante spekjes én chips gemaakt van wortel en pastinaak.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks grote aardappels
  • 4 stuks grote wortels
  • 4 stuks pastinaken
  • 1 kleine krop andijvie
  • 200 gram biologische spekjes
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 50 gram roomboter

Instructies
 

  • Bak de spekjes op laag vuur helemaal uit totdat ze krokant zijn en gooi het vloeibare vet weg.
  • Schil de aardappels, wortels en pastinaken.
  • Houd 1 pastinaak en 1 wortel apart. Snijd de rest samen met de aardappel in grove stukken.
  • Was en snijd de andijvie in reepjes.
  • Schaaf de overgebleven pastinaak en wortel in zeer dunne plakjes met de kaasschaaf of de rasp. Je kan dit in de lengte of in de breedte doen. Het leukste is een combinatie van beide.
  • Zet een ruime pan met water op.
  • Zet een pan met de olie op. (frituur kan ook)
  • Voeg de grove stukken groenten samen met wat zout toe aan het water wanneer het kookt.
  • Laat 25 minuten doorkoken.
  • Doe de schaafsels van wortel en pastinaak in de olie wanneer deze 190 graden is.
  • Houd ze goed in de gaten en haal ze met een spatel eruit wanneer ze lichtbruin zijn en gaan krullen.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de groentes af wanneer ze klaar zijn.
  • Pureer deze grof met de stamper.
  • Voeg de uitgebakken spekjes, de melk, de roomboter en de andijvie toe.
  • Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Strooi wat zout over de chips van pastinaak en wortel.
  • Garneer de herfst stamppot met de pastinaak en wortel chips.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

1 Reactie

  • Reageer
    Anne
    14 oktober 2017 at 10:27

    Wauw, wat heb je hier een prachtig gerecht van weten te maken Anna!

  • Laat een reactie achter

    Beoordeel het recept




    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.