Bakken/ Ontbijt

Palmpasen brood haantje

Niks lekkerder en leuker dan voor Palmpasen zelf je brood haantjes te bakken. Een leuke activiteit om met Palmpasen of voorafgaand aan het Paas ontbijt samen met je kinderen te doen. Een makkelijk en lekker recept.

Palmpasen brood haantje

Niks lekkerder en leuker dan voor Palmpasen zelf je brood haantje te bakken. Een leuke activiteit om met Palmpasen of voorafgaand aan het Paas ontbijt samen met je kinderen te doen.

Palmpasen is de laatste zondag voorafgaand aan Pasen, de eerste dag van de ‘Goede week’ en de laatste dag van de vastenperiode. Maar voor mij is Palmpasen eigenlijk vooral een herinnering aan de Palmpasen stok en het brood haantje. Als kind maakten wij op Palmzondag namelijk altijd een Palmpasen stok. Een kruis gemaakt van stokken die wij versierden met kleurige linten, bloemen en kettingen gemaakt van crêpe papier. En bovenop deze Palmpasen stok kwam dan een zelfgemaakt brood haantje. Zelf gekneed, in de vorm van een haantje gemaakt en zelf gebakken. Met als belangrijkste onderdeel het opeten van de brood haantjes achteraf. Gewoon zo van de stok af.

Nu ik zelf kinderen heb maakt mijn vader de brood haantjes samen met hun en bak ik ze de week erna voor bij het paas ontbijt. Niks leuker en lekkerder dan als kind je eigen broodje te hebben in de vorm van een haantje.

Paas ontbijt

Voor een uitgebreid paas ontbijt zijn nog veel meer dingen leuk en lekker om te maken. Zoals bijvoorbeeld deze scones van havermout. Of maak helemaal zelf je granola van havermout, noten en verse kokos.

Palmpasen brood haantjes

By Anna Kaptein Serves: 8 - 10 haantjes

Ingredients

  • 500 gram bloem
  • 10 gram instant gist
  • theelepel zout
  • 20 gram zachte boter
  • theelepel suiker
  • 300 ml water
  • 10 rozijnen

Instructions

1

Zeef de bloem boven een mengkom. Voeg ook de gist, het suiker, de boter en de helft van het water toe. Voeg ook het zout toe maar doe dit zo ver mogelijk bij het gist vandaan.

2

Meng alles goed met je handen en kneed het deeg door. Kneed net zolang totdat er een zacht deeg ontstaat. Voeg tussendoor steeds in kleine beetje de rest van het water toe totdat je en soepel, zacht en elastisch deeg hebt.

3

Maak een mooie bal van het deeg en dek de kom af met een schone en vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen totdat de bal twee keer zo groot is.

4

Bestrooi je aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in 8 - 10 gelijke stukken en maak er mooie kleine bolletjes van.

5

Bedek de bolletjes weer met de vochtige theedoek en laat ze wederom een uur rijzen op een warme plek.

6

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak nu van de helft van de bolletjes brood haantjes. Dit doe je door de bolletjes één voor één te pakken en in de vorm van een halve maan te kneden. Leg ze zo op de bakplaat met de ronding naar beneden. Maak van de linker kant een snaveltje en knip met een schaar in de achterkant twee spleetjes, zo ontstaat er een staart.

7

Knip ook een klein vleugeltje aan de voorkant van het brood haantje. Druk als laatste een rozijn op de plek van het oog en bak de brood haantjes in 15 - 20 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

8

Herhaal dit ook bij de rest van de deeg balletjes.

9

De brood haantjes zijn het lekkerste als ze vers gebakken zijn.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.