Bonenstoof met boerenkool

11 maart 2020 (Laatst bijgewerkt: 28 november 2022)
Een heerlijke en makkelijke bonenstoof met rode kidneybonen, boerenkool en een zachtgekookt eitje. Een gezond en vegetarisch hoofdgerecht.

Bonenstoof met boerenkool

Een heerlijke en makkelijke bonenstoof met rode kidneybonen, boerenkool en een zachtgekookt eitje. Een gezond en vegetarisch hoofdgerecht.

Deze vegetarische bonenstoof is een makkelijk eenpansgerecht voor een doordeweekse dag. De meeste tijd ben je kwijt aan het stoven van de boerenkool. Zelf maak ik erg graag variaties op deze bonenstoof. Ik varieer dan met de bonen en het soort groenten wat in het seizoen is. In plaats van boerenkool kun je bijvoorbeeld ook erg goed snijbiet, spinazie of tuinmelde gebruiken. In plaats van een zachtgekookt ei kun je het ei ook laten stoven in de bonenstoof. Dat maakt het recept nog wat makkelijker en sneller. Voorbeelden hiervan zijn deze shakshuka van tuinmelde, oranje paprika en geitenkaas en deze eieren en snijbiet in tomatensaus.

Boerenkool recepten

Boerenkool is een heerlijke en winterse groente die erg gezond is. Helaas wordt deze groente nog vaak ondergewaardeerd en maken we er daarom meestal alleen boerenkool stamppot van. Maar boerenkool heeft zoveel meer in zich. Zowel rauw, licht geblancheerd als langer gestoofd is boerenkool lekker. Ook krokant bakken of frituren is zeker het proberen waard. Ben je na het maken van deze bonenstoof met boerenkool op zoek naar meer recepten met boerenkool? Probeer dan ook eens deze vegetarische bieten stamppot met boerenkool en augurk of deze boerenkool ceasarsalade met kip.

Benodigde keukenmaterialen voor boerenkool stoof

Pan
Gietijzeren wok
Koksmes

Een heerlijke en makkelijke bonenstoof met rode kidneybonen, boerenkool en een zachtgekookt eitje. Een gezond en vegetarisch hoofdgerecht.

Bonenstoof met boerenkool

Anna Kaptein
Een heerlijke en makkelijke bonenstoof met rode kidneybonen, boerenkool en een zachtgekookt eitje. Een gezond en vegetarisch hoofdgerecht.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Vegetarisch hoofdgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rode kidneybonen
  • 200 gram fijn gesneden boerenkool
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 3 – 4 stuks eieren
  • 2 stuks uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Instructies
 

  • Laat de kidneybonen minimaal 12 uur van te voren weken in ruim water. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet.
  • Kook daarna de kidneybonen in ruim water (ze nemen veel vocht op) gaar. Als je kidneybonen uit blik of pot gebruikt hoeft dit niet.
  • Zet een wok met 1 eetlepel zonnebloemolie op het vuur.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Voeg de ui samen met de komijn en de chilivlokken toe en fruit een paar minuten aan. Voeg daarna ook de knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
  • Doe de tomatenblokjes ook in de wok en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en voeg de boerenkool toe. Laat de boerenkool 20 minuten in het tomatenmengsel stoven. Voeg zo nodig een beetje water toe.
  • Kook de eieren tot ze nog net zacht zijn.
  • Breng het boerenkool tomatenmengsel op smaak met zout en peper en voeg de kidneybonen toe.
  • Laat het geheel weer goed warm worden en serveer met de zachte geitenkaas in stukjes erover heen gebrokkeld en het zachte eitje.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.