Salades/ sous vide

Boerenkool caesarsalade met kip uit de sous vide

Boerenkool caesarsalade met kip uit de sous vide. Met oven gedroogde tomaatjes, ei en zelfgemaakte mayonaise dressing en croutons. Een heerlijke en gezonde salade.

Caesar salade behoort wel tot een van mijn favoriete salades! Al is het niet een van de meest gezonde salades door de bijbehorende dressing die is gemaakt van (zelfgemaakte) mayonaise. Een mayonaise dressing met knoflook en ansjovis. Maar misschien daarom juist wel zo ontzettend lekker. Deze variant van caesar salade maakte ik van boerenkool. Boerenkool is vaak een ondergeschoven kindje en wordt meestal alleen gebruikt voor stamppot. Maar met boerenkool kan je zoveel meer. Gelukkig maar, want boerenkool is een van de gezondere groentes door de aanwezigheid van veel verschillende vitaminen en mineralen. En dat maakt de salade dan ook gelijk weer een stuk gezonder!

Deze boerenkool caesarsalade met kip uit de sous vide is door de toevoeging van de kipfilet zeker geschikt als maaltijdsalade. Door de kipfilet te garen in de sous vide krijg je qua smaak en textuur een perfect gegaard stukje kipfilet. Ik eet niet heel vaak kip, maar als ik kip eet vind ik het belangrijk dat het biologisch is én dat het goed bereid is. Door de kip in de sous vide te bereiden weet je dit in ieder geval zeker! Mocht je meer willen weten over sous vide koken, dan raad ik je aan dit artikel te lezen.

Heb je nou (nog) geen sous vide maar wil je deze boerenkool caesarsalade met kip uit de sous vide toch graag maken? Bak dan de kipfilet in de braadpan gaar of laat de kip achterwege en voeg extra eieren toe. Dit geldt ook voor vegetariërs.

Op zoek naar meer sous vide recepten? Kijk dan ook vooral eens hier.

Boerenkool caesarsalade met kip uit de sous vide

Door Anna Kaptein Hoeveelheid: 2 personen
Voorbereidingstijd: 30 minuten Kooktijd: 1,5 uur

Ingrediënten

  • 500 gram verse boerenkool aan tak
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 1 grote of twee kleinere (biologische) kipfilets
  • 2 bruine boterhammen
  • 4 (biologische) eieren
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 druppels tabasco
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 ansjovisjes

Instructies

1

Vul je sous vide, of de pan waarin je de sous vide stick doet, met genoeg water.

2

Stel de temperatuur in op 60 graden.

3

Bestrijk de beide kipfilets aan beide zijden met olijfolie en bestrooi naar smaak met peper en zout.

4

Doe de 2 stukken kip naast elkaar in een vacuüm zak of hersluitbare diepvrieszak.

5

Vervolgens trek je alle lucht uit de zak met de vacumeermachine. As je werkt met de hersluitbare diepvrieszakken dan laat je de open zak heel voorzichtig in het voorverwarmde water zakken. Door de druk van het water zal de meeste lucht uit de zak gaan. Als het water net tot onder de sluiting komt sluit je de zak goed af. Zorg dat de sluiting bij deze zakken altijd boven water blijft. Bij de vacuümzak hoeft dit niet.

6

Stel de timer in op 1,5 uur.

7

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

8

Snijd de boterhammen in kleine blokjes, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.

9

Rooster de croutons 10 minuten in de oven tot ze mooi krokant zijn. Haal ze van de bakplaat af en zet apart.

10

Schakel de oven temperatuur terug naar 100 graden.

11

Was de cherrytomaatjes, droog ze en snij ze in plakjes.

12

Verdeel de plakjes tomaat over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met twee eetlepels olijfolie. Breng op smaak met wat zout en en peper en rooster de tomaatjes in de oven gedurende 30 minuten.

13

Zet ondertussen een flinke pan met water en een snuf zout op het vuur en breng aan de kook.

14

Verwijder alle boerenkool bladeren van de stelen en was goed.

15

Blancheer de boerenkool in maximaal 3 minuten in het kokende water en giet daarna af en laat afkoelen.

16

Droog de boerenkool in een sla centrifuge of voorzichtig tussen twee schone theedoeken.

17

Maak de mayonaise dressing door zelf eerst mayonaise te maken of kies voor de snellere variant en gebruik kant en klare mayonaise. Ik zal beide manieren uitleggen.

18

Op basis van zelfgemaakte mayonaise: Scheid het ei en doe het eigeel in een grote maatbeker. Snijd of pureer de ansjovis en de knoflook heel fijn en voeg toe aan de eidooier. Voeg ook de druppels tabasco, het citroensap en versgemalen peper toe. Klop met een handmixer goed door elkaar. Voeg daarna heel langzaam aan (bijna druppelsgewijs) de zonnebloemolie toe terwijl je blijft mixen. Als de mayonaise de juiste dikte heeft die jij lekker vind stop je met het toevoegen van olie. De dressing is dan klaar.

19

Op basis van kant en klare mayonaise: Voeg alleen nog de fijn gesneden of gepureerde knoflook en ansjovis toe en meng goed door elkaar. Breng op smaak met wat peper en citroensap.

20

Haal de tomaatjes uit de oven als ze klaar zijn en zet tot gebruik apart.

21

Kook 3 eieren tot ze bijna hard zijn en laat schrikken. Pel de eieren en snijd ze in halve maantjes.

22

Haal de kip wanneer hij klaar is uit de sous vide en uit de zak. Dep goed droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper of kip kruiden. Haal daarna voorzichtig door de bloem en klop het teveel aan bloem er voorzichtig weer af.

23

Zet een koekenpan met de boter op middelhoog vuur en laat warm worden totdat de boter begint te sissen. Bak de kip aan beide zijden in maximaal 1 minuut per kant goudbruin.

24

Leg de boerenkool in een grote en platte sla schaal. Verdeel de dressing er overheen. Verdeel daarna de croutons, de tomaatjes en de partjes ei eroverheen. Snijd als laatste de kip in plakken en leg bovenop de salade.

25

Eetsmakelijk!

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.