Aalbessen kwarktaart uit de oven

13 augustus 2017 (Laatst bijgewerkt: 25 augustus 2023)
Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.,

Aalbessen kwarktaart uit de oven

Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.

Aalbessen

Aan aalbessen, of rode bessen, heb ik hele goede herinneringen. Als kind hadden wij vroeger een aalbessen struik in de tuin. Voor mijn gevoel een hele grote, maar waarschijnlijk viel dat wel mee. Trossen vol aalbessen hingen daar ‘s zomers in. Wanneer wij aalbessen gingen plukken verdwenen er meer in onze mond dan in ons mandje. Maar wat er nog wel overbleef dat aten wij ‘s avonds met vanille vla. En als onze struik leeg was dan had opa nog wel aalbessen voor ons. Bakken vol van zijn volkstuin waar hij ook sap van maakte. Voor over de griesmeelpudding. Aalbessen zijn namelijk redelijk zuur en daarom heerlijk in combinatie met zoet. Met vanillevla, griesmeelpudding of door de kwarktaart.

Eiwitschuim kloppen voor door het beslag van de kwarktaart

Het is belangrijk dat je eiwit stijf klopt in een vetvrije kom. Twijfel je of de kom vetvrij genoeg is? Was hem dan nog even apart af met afwasmiddel. De eiwitten kun je prima stijf kloppen met een handmixer zoals deze of met een super fijne keukenmachine zoals deze (die heb ik zelf).

Kwarktaart uit de oven

Deze aalbessen kwarktaart uit de oven is een variatie op een recept van mijn moeder. Ik heb hem al eerder gemaakt, maar toen met frambozen. Aalbessen kwarktaart uit de oven is ook net even anders dan gewone kwarktaart en een stuk gezonder dan de bekende (en beruchte) cheesecake. De meeste kwarktaarten zijn vaak ‘no bake’ en hoeven niet in de oven. Deze kwarktaart uit de oven wel. Doordat hij in de oven is gegaard, heeft deze kwarktaart met aalbessen niks meer weg van een kwarktaart op basis van gelatine of agar agar. 

Benodigde keukenmaterialen voor kwarktaart met aalbessen

Handmixer
Bakkwastje
Handrasp
Springvorm 26 cm
Spatel
Mengkom

Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.

Aalbessen kwarktaart uit de oven

Anna Kaptein
Een verrassend lekkere combinatie deze aalbessen kwarktaart uit de oven. De zurige aalbessen in combinatie met de zoete kwarktaart maakt het tot een heerlijk recept.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bakken
Porties 8 punten

Ingrediënten
  

  • 40 gram speltbloem
  • 80 gram havermout
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • snufje zout
  • 500 gram magere kwark
  • 3 stuks eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 stuk biologische citroen
  • 50 gram bloem
  • 1 bakje aalbessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. Bestuif met wat bloem.
  • Weeg het bloem, de havermout, de kokosbloesemsuiker en de boter af.
  • Doe samen in een mengkom en voeg een snufje zout toe.
  • Meng goed met je handen, kneed het tot een deeg.
  • Druk het deeg gelijkmatig uit op de bodem van de springvorm (niet tegen de zijkanten).
  • Plaats de bodem 8 minuutjes in de voor verwarmde oven.
  • Haal de vorm eruit en laat afkoelen.
  • Ris de aalbessen (op 5 takjes na voor de decoratie) met een vork af.
  • Mix de kwark, de witte basterdsuiker en bloem met een handmixer goed door elkaar.
  • Was de citroen en maak goed droog. Rasp de schil van de citroen.
  • Voeg de rasp van de citroen toe en het citroensap van een halve citroen.
  • Splits de eieren en voeg de dooiers toe aan het kwarkmengsel en vang het eiwit apart op.
  • Mix de eidooiers door het kwarkmengsel.
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Spatel de aalbessen voorzichtig door het kwarkmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf met een handmixer.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig door het kwarkmengsel.
  • Spatel het kwarkmengsel gelijkmatig in de springvorm.
  • Plaats in het midden van de oven en bak 60 minuten.
  • Controleer tegen het einde aan de gaarheid met een satéprikker.
  • Wanneer na 60 minuten de prikker droog uit de taart komt is hij klaar.
  • Laat de aalbessen kwarktaart afkoelen en haal hem voorzichtig uit de springvorm.
  • Decoreer met de 5 overgebleven trosjes aalbessen.
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het smaakte!


Dit artikel bevat affiliate links. Als je op zo’n link klikt en iets koopt, krijg ik een kleine commissie. Jou kost het niets extra.

Misschien ook interessant

Geen reacties

Laat een reactie achter

Beoordeel het recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.